Eerste voedingsaanpassingen bij PDS

28 okt 2023 | PDS

Je hebt ontdekt dat je PDS hebt, maar wat kan je nu doen aan die prikkelbare darmen?

Je moet niet met medicatie starten of al meteen een uitgebreid eliminatiedieet volgen. Je kan ook aan de slag met de eerste stappen. Je kan je darmklachten zoals constipatie, diarree of gasvorming snel verlichten met enkele kleine aanpassingen aan je voeding en eetgewoontes.

3 aanpassingen die het verschil maken

Je kan je voedingspatroon en eetgewoontes op veel manieren optimaliseren. In de blogpost van vandaag leg ik de focus op 3 zaken die vaak over het hoofd gezien worden: bewust eten, vezels en voedingstriggers. Neem deze eens onder de loep.

Bewust eten

Eet jij met je volle aandacht? Super!

Eet jij soms in de auto, snel snel als je je klaarmaakt, achter de computer, scrollend op je gsm of voor tv? Dan ben je niet bewust aan het eten.

Als je geen tijd neemt om te eten, ga je vaak sneller eten, minder kauwen en/of veel meer lucht inslikken. Je overeet je misschien ook omdat je onbewust eet. Dat kan allemaal een trigger zijn voor darmklachten.

Weinig tijd om te eten? Time eens hoelang je nodig hebt om te eten. Dat is veel minder dan je soms denkt. Met 10 minuten tijd heb je voldoende tijd om op het gemak en met volle aandacht te eten.

Voldoende vezels in je voeding

Vezels zorgen voor een vlotte darmtransit en zijn goed voor je darmflora.

Vezels geven meer volume aan je stoelgang, maar kunnen deze ook zachter maken bij constipatie en binden het vocht in de ontlasting bij diarree.

De aanbeveling is om elke dag ongeveer 30g vezels binnen te krijgen. Vezels vind je in fruit, groenten, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten, pitten, zaden,…

Voedingstriggers ontdekken

Voedingstriggers zijn bepaalde voedingsmiddelen die darmklachten zoals buikpijn, diarree, constipatie, opgeblazen gevoel, uitgezete buik, winderigheid,… veroorzaken.

Voedingstriggers zijn niet voor iedereen dezelfde. Het is heel persoonlijk. Wat bij jou last geeft, kan goed gaan bij iemand anders en omgekeerd.

Enkele mogelijke boosdoeners zijn: tarwe, alcohol, koffie,…

Ook FODMAPs spelen bij 80% van de mensen met PDS een rol in het ontstaan van darmklachten. Je kan je FODMAP triggers via het FODMAP dieet achterhalen.

Zodra je inzicht hebt in je voedingstriggers kan je deze vermijden of beperken om last te voorkomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *