Het laag FODMAP dieet voor PDS

23 aug 2023 | FODMAP

Het laag FODMAP dieet is één van de behandeltherapieën voor PDS. Het dieet werd ontwikkeld om de symptomen van het prikkelbare darm syndroom te verminderen. Maar liefst 3 op 4 mensen met PDS ervaren hier beterschap mee. Het doel is om te ontdekken welke FODMAPs bij jou darmklachten geven zodat je terug controle krijgt over je prikkelbare darmen en PDS-klachten.

FODMAPs

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. FODMAPs zijn koolhydraten en zitten in heel wat voedingsmiddelen die je dagelijks eet zoals brood, zuivel, appels, kersen, ui, prei,…

De meeste mensen ervaren geen ongemakken van FODMAPs, maar bij mensen met PDS veroorzaken ze vaak darmklachten. Dit komt doordat FODMAPs niet of slecht worden opgenomen in de dunne darm. Ze trekken daardoor vocht aan, wat diarree kan veroorzaken. In de dikke darm worden FODMAPs door de aanwezige darmbacteriën als voedselbron gebruikt. Dat zorgt voor gasvorming met buikpijn, uitgezette buik of winderigheid als gevolg.

Het FODMAP dieet

Het is geen levenslang dieet. Het FODMAP dieet is een onderzoeksdieet waarbij je de hoeveelheid FODMAPs beperkt om nadien uit te zoeken welke FODMAPs bij jou darmklachten veroorzaken.

Het dieet omvat 3 fasen:
– eliminatiefase (2 à 6 weken): Je gaat FODMAP-rijke voedingsmiddelen elimineren om zo je darmklachten te verminderen.
– herintroductiefase (8 à 12 weken): Als je darmklachten afgenomen zijn, ga je volgens een specifiek testschema uitzoeken op welke van de FODMAP-groepen je reageert.
– stabilisatiefase:
Aan het einde van het dieet heb je zicht op je persoonlijke FODMAP triggers. Het is dan enkel nodig om jouw triggers te beperken of te vermijden. De FODMAPs die bij jou geen last geven, mag je nadien terug eten.

Begeleiding door een diëtiste

Het FODMAP dieet is een complex dieet. Het is aangeraden om dit te volgen met begeleiding van een diëtiste gespecialiseerd in het FODMAP dieet, zoals ikzelf. Anders loop je het risico om fouten te maken, verborgen FODMAPs over het hoofd te zien, eenzijdig te eten of je testresultaten fout te interpreteren.

Een diëtiste maakt het laag FODMAP dieet ook gemakkelijker om te volgen. Mijn cliënten krijgen al mijn tips & tricks, up-to-date dieetlijsten, handige boodschappenlijst met FODMAP-arme producten, recepten, weekmenu’s,…

Heb je nood aan een duidelijk stappenplan om het FODMAP dieet op eigen houtje volgen?

Schrijf je hier in voor de cursus PDS Ontprikkeld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *