Hoe ontstaat het prikkelbare darm syndroom?

28 okt 2023 | PDS

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een functionele darmaandoening. De darmklachten komen door een verstoorde werking van de dikke darm. De darm is veel gevoeliger aan prikkels.

Hoe ontstaat PDS?

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar het ontstaan van het prikkelbare darm syndroom, maar er zijn meerdere mogelijke oorzaken. De oorzaak kan ook verschillend zijn per persoon.

Enkel bij postinfectieuze PDS is de oorzaak duidelijk. De klachten zijn ontstaan door een infectie (zoals een voedselvergiftiging, buikgriep,…) en zijn sindsdien niet weggegaan. Maanden na de infectie hebben deze mensen nog last.

Antibiotica hebben als doel bacteriën doden, maar hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen slechte en goede bacteriën. Heel wat antibiotica hebben effect op de darmen en dan gaan de goede darmbacteriën er ook aan. Je kan na een antibioticakuur darmklachten hebben. Deze verdwijnen meestal verdwijnen spontaan na zo’n 2 weken, maar soms blijven ze aanwezig.

PDS kan ook ontstaan door een verstoorde hersen-darm connectie. Onze darmen hebben hun eigen zenuwstelsel. Onze hersenen kunnen de werking van de darmen beïnvloeden. Dat is bij iedereen zo. Je merkt dat bijvoorbeeld als je acute stress hebt zoals stress voor een examen en dat je dan meermaals of nog eens naar het toilet moet. Een ‘stress-kakske’ zoals sommigen zeggen. Bij PDS gaan er foutief te veel prikkels van de darmen naar de hersenen. De hersenen reageren daar fout op met als gevolg dat je (meer) darmklachten krijgt.

Of je krijgt prikkelbare darmen door een disbalans in je darmflora, probleem met galzouten, trauma, verhoogde doorlaatbaarheid van de darm,…

Speelt voeding een rol in het ontstaan van PDS?

Voeding is eerder een uitlokkende factor van darmklachten dan de oorzaak van prikkelbare darmen. Je hebt vast al wel gemerkt dat je op bepaalde voedingsmiddelen reageert. Dat komt doordat bepaald voedsel de darmen kan prikkelen of PDS-klachten zoals krampen, diarree of veel gasvorming kan veroorzaken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *