FODMAP boeken

25 aug 2023 | FODMAP

Low FODMAP koken, vraagt wat aanpassing. Gelukkig zijn er heel wat kookboeken verkrijgbaar die je voorzien van veel lekkere recepten voor tijdens het laag FODMAP dieet.

Let op: De FODMAP-arme porties van voedigsmiddelen veranderen doorheen de jaren. Hierdoor zijn sommige FODMAP-arme porties niet meer up to date. Pas je recepten aan naar de recente FODMAP hoeveelheden.

Prikkelbare darmen kookboek (2023)

In dit kookboek bundelen gastro-enteroloog Heiko De Schepper en diëtist Michaël Sels hun krachten. Het prikkelbare darmen kookboek bevat informatie over het prikkelbare darm syndroom en welke rol voeding speelt bij PDS, aangevuld met 40 darmvriendelijke recepten.

Enkele van de recepten: pompoengranola, haverwafeltjes, summer rolls, zalmtraybake met boerenkool, Mexicaanse soep, tahin-chocoladekoekjes,…

Het kookboek is hier verkrijgbaar.

FODMAP-arm koken (2018)

Een ander kookboek op de markt is FODMAP-arm koken. In het boek vind je maar liefst 100 recepten zodat je weer wat nieuwe gerechten op tafel kan toveren.

In het boek worden FODMAP-rijke ingrediënten in het vet aangeduid. Je kan ze dus ook nog na het afronden van het dieet klaarmaken, maar weet tijdens het dieet ook perfect waarop je moet letten.

Je kan het kookboek kopen in je lokale boekhandel of hier online bestellen.

Het LOW-FODMAP dieet (2018)

Vanuit Australië is er het kookboek: Het Low-Fodmapdieet, geschreven door diëtiste Suzanne Perrazini. Het boek start met informatie over het dieet en gaat dan over in een stappenplan voor 6 weken.

Het Low-Fodmapdieet boek is een interessante aanvulling voor het dieet, maar het is geen te volgen handleiding omdat het laag FODMAP dieet meer dan 6 weken duurt.

Je vindt het kookboek hier.

 

De FODMAP-vriendelijke keuken (2017)

De Britse Emma Hatcher heeft al jaren last van haar darmen. Toen ze het laag FODMAP dieet ontdekte, veranderde dat haar leven. Haar darmklachten verminderden enorm en Emma besloot haar ervaring met anderen te delen.

Op haar blog www.shecanteatwhat.com deelt Emma recepten om lotgenoten te laten zien dat een FODMAP-arme voeding ook lekker en makkelijk kan zijn. Het zijn vooral hippere gerechten die meer variatie brengen dan de klassieke keuken.

De FODMAP-vriendelijke keuken‘ is een pracht exemplaar vol foto’s die je doen watertanden.

Haal het kookboek hier in huis.

Kookboek voor een rustige buik (2015)

Voormalig FODMAP foodie Mirthe Kaan bundelde haar FODMAP-arme recepten in het ‘Kookboek voor een rustige buik‘.

Tijdens de eliminatiefase van het dieet mag je heel wat voedingsmiddelen niet meer eten. Dat is niet gemakkelijk. Zeker niet als je je vertrouwde maaltijden niet meer kan klaarmaken. In dit boek vind je dan ook low FODMAP varianten van de Nederlandse keuken.

Naast recepten geeft Mirte ook informatie over het FODMAP-principe en voorziet ze jou van praktische tips voor je voorraadkast, boodschappen doen en uit eten gaan.

Je kan het kookboek hier bestellen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *