FODMAP boeken

12 feb 2023 | Uncategorized

Dit zijn handige boeken die je helpen tijdens het laag FODMAP dieet.

Kookboek voor een rustige buik
FODMAP-foodie Mirthe Kaan bundelde heel wat FODMAP-arme recepten in het ‘Kookboek voor een rustige buik‘. Het kookboek is geschikt voor iedereen die het laag FODMAP dieet volgt. Tijdens de eliminatiefase van het dieet mag je heel wat voedingsmiddelen niet meer eten. Dat is niet gemakkelijk. Zeker niet als je je vertrouwde maaltijden niet meer kan klaarmaken. In dit boek vind je dan ook recepten voor gerechten waarvan je zorgeloos kan genieten.

Naast recepten geeft Mirte ook informatie over het FODMAP-principe en voorziet ze jou van praktische tips voor je voorraadkast, boodschappen doen en uit eten gaan.

Kookboek voor een rustige buik‘ is een aanrader als je inspiratie voor FODMAP-arme maaltijden zoekt. Je kan het kookboek (€23,99) bestellen via Bol.com of je kan het meteen aankopen bij mij in de praktijk.

 

De FODMAP-vriendelijke keuken
De Britse Emma Hatcher heeft al jaren last van haar darmen. Toen ze het laag FODMAP dieet ontdekte, veranderde dat haar leven. Haar darmklachten verminderden enorm en Emma besloot haar ervaring met anderen te delen.

Op haar blog www.shecanteatwhat.com deelt Emma recepten om lotgenoten te laten zien dat een FODMAP-arme voeding ook lekker en makkelijk kan zijn.

De FODMAP-vriendelijke keuken‘ is een pracht exemplaar vol foto’s die je doen watertanden. Let op: niet alle recepten zijn geschikt voor eliminatie- en herintroductiefase.

Je kan het kookboek (€24,95) bestellen via Bol.com.

 

FODMAP-arm koken
Er is weer een nieuw kookboek op de markt: FODMAP-arm koken. In het boek vind je maar liefst 100 recepten zodat je zonder zorgen kan genieten van eten.

In het boek worden FODMAP-rijke ingrediënten in het vet aangeduid. Je kan ze dus ook nog na het afronden van het dieet klaarmaken, maar weet tijdens het dieet ook perfect waarop je moet letten.

Je kan het kookboek (€24,95) kopen in je lokale boekhandel of bestellen via Bol.com.


Het Low-Fodmapdieet
Vanuit Australië is er een nieuw kookboek: Het Low-Fodmapdieet, geschreven door diëtiste Suzanne Perrazini. Het boek start met informatie over het dieet en gaat dan over in een stappenplan voor 6 weken.

Het Low-Fodmapdieet boek is een interessante aanvulling voor het dieet, maar het is geen te volgen handleiding omdat het laag fodmap dieet meer dan 6 weken duurt.

Je kan het kookboek (€22,50) bestellen via Bol.com.


FODMAP, alles over PDS en onbegrepen buikklachten

 FODMaP, alles over PDS en onbegrepen buikklachten is geschreven door Joyce Bijl en Jacqueline Gerrits, beiden diëtisten. Hun kennis en ervaring met het prikkelbare darmsyndroom bundelden ze in dit boek. Het boek is geschikt voor iedereen die de diagnose PDS (net) gekregen heeft, er graag duidelijke informatie over wil en zoekende is naar hoe voeding een rol kan spelen bij het verminderen van buikklachten.

Het boek onderscheidt zich doordat het naast informatie ook praktische tips geeft. Je krijgt handige lijsten, voorbeelden van 8 weekmenu’s (waarvan 4 voor vegetariërs) en bijhorende recepten. Er worden geen hoeveelheden vermeld. Dat is goed, want het is van belang het laag FODMAP dieet onder begeleiding van een diëtiste te volgen. Samen met een diëtiste, gespecialiseerd in het dieet, ga je op zoek naar de juiste, individuele hoeveelheden die je kan verdragen. Het boek is hier een interessante aanvulling op.

Het boek is een handig instrument in je zoektocht naar een rustige buik en helpt je tijdens het volgen van het laag FODMAP dieet. Je kan FODMaP, alles over PDS en onbegrepen buikklachten (€34,95) online bestellen via Bol.com.

Buik blij, jij blij
Sigrid van der Marel-Sluijter, de andere helft van de FODMAP-foodies, bracht onlangs het boek ‘Buik blij, jij blij‘ uit. Het boek is een bron aan informatie. Het is niet alleen toegespitst op het prikkelbare darm syndroom, maar bevat ook informatie over andere darmaandoeningen.

Sigrid hanteert de SMILE-methode, een 5-stappenplan om van buikpijn af te komen:
Stress, wat voor invloed heeft dat op je buik?
Medicijnen en supplementen, welke zijn aangeraden en welke niet?
Immuunsysteem, waarom is dat zo van belang en hoe versterk je het?
Leefstijl, hoe beïnvloedt dat je buikklachten?
Elimineren, hoe kun je stap voor stap ontdekken welke voedingsmiddelen je niet kan verdragen?

Bij het boek krijg je ook een gratis online werkboek, te downloaden via www.vanjebuikpijnaf.nl.

Het boek ‘Buik blij, jij blij‘ (€22,50) kan je bestellen via Bol.com.

PDS & Stress
Merk je dat je veel meer last hebt van je darmen wanneer je gestrest bent? Dan is het boek PDS & stress een mogelijks hulpmiddel voor jou.

Dan kan je in 7 stappen je stress verminderen aan de hand van de O.N.T.S.P.A.N. methode:
ontloop stress
nieuw gedrag
talenten ontwikkelen
standpunten verlaten
persoonlijke ontwikkeling
aandeel hebben
nu alles tegelijk

Het boek ‘PDS & Stress‘ (€21,50) kan je bestellen via Bol.com.