Geniet van FODMAP-rijke gerechten met spijsverteringsenzymen

15 feb 2024 | FODMAP

Als je nog niet van het FODMAP dieet gehoord hebt: FODMAPs zijn fermenteerbare suikers die bij mensen met het prikkelbare darm syndroom klachten zoals diarree, een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen veroorzaken. Tijdens het FODMAP dieet ga je onderzoeken of je deze FODMAPs moeilijk kan verteren. Gerechten die veel van die FODMAP’s bevatten, zijn FODMAP-rijk.

FODMAPs vind je in heel wat voedingsmiddelen zoals brood, zuivel, fruit, groenten,… waardoor het buitenshuis moeilijk is om deze allemaal te vermijden.

Spijsverteringsenzymen die helpen om FODMAP’s te verteren

Gelukkig bestaan er spijsverteringsenzymen die helpen bij de vertering van bepaalde FODMAP-groepen. Ideaal voor op restaurant en op vakantie zodat je kan genieten van je favoriete gerechten.

De spijsverteringsenzymen die ik mijn cliënten aanraad, zijn die van Intoleran.

 

Welk supplement gebruik ik voor welke FODMAP groep?

Als je je FODMAP triggers al ontdekt hebt, kan je een supplement nemen dat helpt bij de vertering van de specifieke FODMAP-groep die jouw darmen prikkelt.

Fibractase helpt bij de vertering van fructanen (in brood, ui, look,…) en galactanen (in doperwten, peulvruchten,…).

Fructase ondersteunt de afbraak van fructose (in honing, mango, sinaasappelsap,…).

Lactase helpt bij de afbraak van lactose (in melk, yoghurt,…) af. Als je lactose-intolerant bent of lactose moeilijk verteert, kan je toch zuivelproducten consumeren, want dit supplement helpt om lactose beter te verteren.

 

Als je momenteel het FODMAP dieet volgt, is Quatrase een goede optie als je tijdens het dieet een keer niet kan opletten op restaurant of op een feestje.

Quatrase is een enzymenmix om meerdere FODMAP’s beter te verteren, want dit ondersteunt de afbraak van zowel fructanen, galactanen, fructose als lactose.

Wel nog opletten met de polyolen (in avocado, bloemkool, champignons, selder,…) die hier niet mee afgebroken worden. Hiervoor is er nog geen supplement beschikbaar.

Hoe neem ik de supplementen in?

Je neemt net voor de maaltijd een capsule in. De spijsverteringsenzymen werken 30 à 45 minuten.

De dosis is 1 à 3 capsules per maaltijd(moment). Start met de eerste keer 2 tot 3 capsules te nemen. Evalueer hoe dat gaat. Gaat dit goed, dan kan je eventueel afbouwen en kijken hoe je met een capsule minder op de maaltijden reageert. Je zal moeten uitzoeken hoeveel capsules je nodig hebt voor jou persoonlijk per maaltijd.

Van bepaalde Intoleran supplementen zoals de Quatrase en Fibractase is er ook een forte-versie beschikbaar met een hogere dosering van de enzymen. Dit is interessant als je meer ondersteuning nodig hebt bij de vertering van bepaalde FODMAPs en bij grotere maaltijden.

Waar kan ik deze spijsverteringsenzymen kopen?

De FODMAP supplementen kan je online bestellen via de website van Intoleran. Sla deze link zeker op tussen je bladwijzers zodat je het later gemakkelijker terugvindt.

Disclaimer: Het gebruik van supplementen is persoonlijk. Vraag steeds advies aan je arts, apotheek of diëtist.
Deze blog is geschreven in samenwerking met Intoleran en bevat affiliatelinks.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *