Volg:

Prikkelbare darm syndroom (praktijk/online)

Last van prikkelbare/spastische darmen? Dan herken je vast klachten zoals een wisselend stoelgangspatroon, frequente stoelgang, opgeblazen gevoel, gerommel in de darmen, winderigheid,… Allemaal symptomen die duiden op een verteringsprobleem.

Vaak kan je volledig of grotendeels van die vervelende buikklachten afgeraken. Dat door het laag FODMAP dieet. Dit is een onderzoeksdieet om te weten te komen welke voedingsmiddelen bij jou last veroorzaken.

Het dieet duurt zo’n 3 maanden en bestaat uit 3 fases: eliminatiefase, herintroductiefase en stabilisatiefase. Je zal bepaalde voedingsgroepen tijdelijk schrappen, om nadien te testen of ze bij jou klachten geven. Op het einde van het dieet weet je welke voedingsmiddelen je persoonlijke triggers zijn en zal je terug een rustige(re) buik hebben.

Laag FODMAP dieet

Duur: 3 à 4 maanden

Inhoud:
– intake (1u): bespreken voeding en klachten
– uitleg eliminatiefase (1u)
– uitleg herintroductiefase (1u)
– max. 4 opvolgconsultaties van 30 min

Inbegrepen:
– uitleg dieet
– up-to-date voedingsmiddelenlijst
– uitleg etiketten lezen
– receptenbundel
– boodschappenlijst
– overzicht stabilisatiefase

€300


Dit traject komt in aanmerking voor een gedeeltelijke terugbetaling via je mutualiteit. Klik hier voor meer informatie.


Ik werk hier met een traject omdat het heel belangrijk is dat een eliminatiedieet correct opgestart én afgerond wordt.
Het is een onderzoeksdieet, wat wil zeggen dat het geen blijvend voedingsadvies is. Als je in die fase van elimineren zou blijven, loop je het risico op tekorten met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg. Het is niet verantwoord om het dieet op te starten en dan op eigen houtje verder te gaan of de consultaties abrupt stop te zetten.

Ter info: Indien het laag FODMAP dieet voor jou niet de oplossing blijkt te zijn, wordt er overgeschakeld op een ander eliminatiedieet om jouw triggers te achterhalen.


….