Avocado’s en FODMAPs, een nieuwe ontdekking!

18 mrt 2024 | FODMAP

Volg je het laag FODMAP dieet of heb je dit al succesvol afgerond? Dan is dit een update die je niet mag missen!

FODMAP updates

Zoals je misschien weet, heeft de Monash University het FODMAP dieet ontwikkeld. Monash test regelmatig opnieuw voedingsmiddelen op FODMAP-gehalte. Het FODMAP-gehalte van voedingsmiddelen kan veranderen, maar ook testtechnieken verbeteren.

Avocado is één van de voedingsmiddelen die als eerste werd getest. Toen bleek dat avocado zeer rijk was aan sorbitol, één van de polyolen die darmklachten kan veroorzaken bij mensen met PDS. Uit recente testen is naar voren gekomen dat avocado’s niet langer sorbitol bevatten, maar een polyol ‘perseitol’ genaamd.

Perseitol in avocado’s

Perseitol is een polyol uniek voor avocado’s. Onrijpe avocado’s bevatten meer perseitol dan rijpe avocado’s. Dit komt waarschijnlijk doordat avocado’s tijdens de rijping vetten stapelen in plaats van suikers zoals andere vruchten.

Perseitol heeft vermoedelijk een gelijkaardig effect in de darmen zoals sorbitol en mannitol. Het kan dus zeker nog vervelende darmklachten zoals buikpijn, diarree of bloating veroorzaken bij sommige mensen met prikkelbare darmen.

Sorbitol test tijdens FODMAP dieet

Monash raadt aan om de FODMAP-groep sorbitol niet langer te testen met avocado.

Als je de sorbitol-groep al getest hebt met avocado is dat niet erg. Dan weet je je tolerantiegrens voor avocado. Dan raad ik aan om de sorbitol-groep te hertesten met een ander testvoedingsmiddel.

Aangepaste FODMAP-arme portie voor avocado

Ook de FODMAP-arme portie voor avocado is verhoogd van 40g naar 60g. Dit betekent dat je meer avocado kan eten zonder last.

Wil je graag up-to-date FODMAP dieetlijsten en advies?

Ga aan de slag met mijn PDS plan via een zelf te volgen stappenplan of met mijn begeleiding.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *