Minder darmklachten tijdens de feestdagen

9 dec 2023 | PDS

Prikkelbare darmen en een uitgebreid feestmenu zijn geen goede combinatie. Helemaal geen darmklachten hebben tijdens de feestdagen is misschien niet realistisch. Je kan ze wel tot een minimum beperken als je je goed voorbereidt en oplet voor deze 3 valkuilen.

Overeten

Overeet je niet. De feestmaaltijden zijn vaak meerdere gangen en veel meer dan wat je normaal eet. Hoe meer je eet, hoe groter de kans op darmklachten. Stop dus wanneer je genoeg hebt.

Voel je niet verplicht om je bord leeg te eten. Vraag eventueel een kleinere portie of schep zelf maar een beetje op.

Alcohol

Pas op met alcohol, want dat is prikkelend voor de darmen. Beperk het tot je persoonlijke tolerantiegrens, waarvan je weet dat die hoeveelheid alcohol geen last geeft.

Of als je niet goed weet waarop je in je voeding reageert, kan je alcohol ook laten. Dan is het al één mogelijke boosdoener minder.

Drink in de plaats gerust een alcoholvrij aperitief of een lekkere mocktail. Je kiest beter voor de bittere dan de zoete opties, want fruitsappen en siropen kunnen mogelijks ook darmklachten geven.

Laat eten

Het late tijdstip van de feestmaaltijden kan voor heel wat last zorgen.

Heb je dit vorige jaren al opgemerkt? Check met je familie of het mogelijk is om vroeger te eten. Misschien is het een gewoonte van laat te starten, maar kan het aangepast worden.

Of als dat niet mogelijk is, kan je het zelf ook beïnvloeden door bijvoorbeeld de laatste gang over te slaan.

Let op voor deze 3 valkuilen zodat je kan genieten van de feestdagen met zo weinig mogelijk buikklachten.

Ervaar minder PDS-klachten tijdens de feestdagen dankzij een plan van aanpak, tips & tricks en inzicht in mogelijke valkuilen.

Schrijf je hier in voor de masterclass Tips voor de feestdagen met PDS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *