Wees voorbereid op de feestdagen met PDS

24 nov 2023 | PDS

De feestdagen komen eraan! Die periode kan een uitdaging zijn voor wie het prikkelbare darm syndroom heeft, want de kans op darmklachten is veel groter door alle feestmaaltijden, verborgen boosdoeners, ander ritme,…

Met onderstaande 3 tips kan je je alvast voorbereiden op de feestdagen.

Geef tijdig je intoleranties door aan degene die kookt

Wacht niet tot de week voor de feesten om aanpassingen aan het menu te vragen. De meeste koks weten begin december al wat er op het menu zal staan. Geef dus ruim op voorhand door wat jij niet verdraagt.

Denk mee met de alternatieven (bijv. lactosevrij dessert, glutenvrij broodje,…) die voorzien moeten worden.

Overloop het menu samen met de kok. Voor jou is het heel evident wat je moet mijden, maar dat kan heel verwarrend zijn voor iemand anders. Men staat niet stil bij verborgen voedingstriggers (bijv. ui in kruidenmengelingen) of dat een klein beetje van een ingrediënt ook darmklachten kan veroorzaken, dus wees heel duidelijk en ondersteun hen hierin.

Stel voor om zelf iets klaar te maken

Als aanpassingen te moeilijk zijn, voorzie zelf iets. Zo kan je die helemaal aanpassen aan jouw food triggers of intoleranties. Je kan iets apart voor jezelf koken, maar je kan ook een gerecht voor iedereen klaarmaken. Niemand die proeft dat het aangepast is, maar jij kan mee-eten en ervan genieten zonder de darmklachten achteraf.

Mindset

Je wil niet ‘de moeilijke’ zijn omdat je intoleranties hebt. Dat begrijp ik helemaal. Je mag gerust vragen voor aanpassingen, want het zou zonde zijn om last te hebben van je darmen als je dat kan voorkomen.

Ookal krijg je opmerkigen, laat die commentaar van je afglijden. Ik weet dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar neem die opmerkingen niet persoonlijk op. Focus op wat voor jou en je darmen het beste is. Weeg eens de voordelen tegen de nadelen af.

Laat je prikkelbare darmen je niet tegenhouden om van de feestdagen te genieten!

Wil je weten welke valkuilen er zijn tijdens de feesten? Lees hier de blogpost met tips voor minder darmklachten tijdens de feestdagen.

Beperk je PDS-klachten tot een minimum tijdens de feestdagen dankzij een plan van aanpak, tips & tricks en inzicht in alle mogelijke valkuilen.

Schrijf je hier in voor de masterclass Tips voor de feestdagen met PDS.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *