Wat zijn fructanen en waarom veroorzaken ze problemen bij PDS?
- Gluten zijn eiwitten en veroorzaken klachten bij mensen met coeliakie (glutenintolerantie).
- Fructanen zijn koolhydraten en behoren tot de FODMAP’s, een groep suikers die bij mensen met PDS darmklachten zoals krampen, diarree en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.
Dit is hoe mijn cliënt Silvy niet langer krampen heeft op weg naar het werk en moet stoppen bij een tankstation:
Silvy dacht ook dat gluten de oorzaak waren van haar PDS-klachten. Ze stapte over op glutenvrij brood, maar de krampen bleven. Dankzij het FODMAP dieet ontdekten we dat de fructanen in tarwebrood en galactanen haar klachten veroorzaakten. Door glutenvrij te eten, had Silvy wel de fructanen geschrapt, maar kreeg ze nog veel galactanen (een andere FODMAP-groep) binnen.
🌟 Resultaat? Silvy verving haar brood door een geschikt alternatief en haar krampen gingen van 8/10 naar 0/10 in slechts 3 weken. Ze kan nu zonder krampen naar haar werk rijden en zonder bang te hoeven zijn dat ze onderweg moet stoppen of geen toilet in de buurt heeft. Een wereld van verschil!
Hoe ontdek je of fructanen je darmklachten uitlokken?
Dit kan door het FODMAP dieet te volgen. Dit is de manier om je voedselintoleranties te achterhalen.
Wie weet, reageer je helemaal niet op brood, maar op iets wat je er vaak bij eet. Daarom is het belangrijk om niet te gokken waarop je reageert, maar dit te achterhalen via een eliminatiedieet zoals het FODMAP dieet.
Wil je komaf maken met je buikpijn na het eten van brood?
Ga aan de slag met mijn PDS plan via een zelf te volgen stappenplan of met mijn begeleiding.
0 reacties