Je worstelt misschien al jaren met je prikkelbare darmen. Het begint vaak met een ongemakkelijk gevoel dat zich langzaam opbouwt tot een opgeblazen buik, krampen, diarree, vermoeidheid, iets wat je hele dag kan beïnvloeden.
Je hebt van alles geprobeerd: medicatie, supplementen, glutenvrij en lactosevrij eten, maar niets lijkt te helpen.
Dan hoor je over een voedselintolerantietest. Een simpele bloedafname, zeggen ze, die je zwart-op-wit laat zien welke voedingsmiddelen je darmklachten veroorzaken. Het klinkt bijna als een wonderoplossing. Voor het eerst in lange tijd voel je een sprankeltje hoop. Stel je voor: een lijstje dat precies vertelt wat je moet vermijden, en daarmee eindelijk een einde aan al die jarenlange klachten. Je begint te dromen over dagen zonder pijn, zonder het gevoel gevangen te zitten in je eigen lichaam.
Ik moet je helaas teleurstellen. Die test is te mooi om waar te zijn.
Waarom is een voedseintolerantietest onbetrouwbaar?
Een voedselintolerantietest is een test waarbij je bloed laat analyseren en een lange lijst terugkrijgt met voedingsmiddelen waarvoor je ‘intolerant’ bent. Veel voorkomende boosdoeners zijn tarwe, zuivel en eieren.
Waar deze tests naar kijken is de aanwezigheid van IgG-antistoffen (het klinkt eng, maar ik beloof je dat het dat niet is!). De waarheid is dat de aanwezigheid van IgG-antilichamen in het bloed helemaal niet wijst op een intolerantie en niet de oplossing is voor je PDS.
Wat is wel een betrouwbare manier om je intoleranties te ontdekken?
Het kan voelen als een raadsel waar je geen oplossing voor vindt: welke voedingsmiddelen maken je darmen onrustig en welke laten je zonder zorgen genieten?
Die onzekerheid kan heel frustrerend zijn. Maar er is een manier om duidelijkheid te krijgen en dat is door een eliminatiedieet zoals het FODMAP dieet te volgen.
Door voedingsmiddelen tijdelijk weg te laten en ze vervolgens weer te testen, leer je precies welke voedingsmiddelen jouw darmen prikkelen. Op het einde heb je een duidelijk overzicht van je persoonlijke food triggers, wat er voor zorgt dat jij terug de controle hebt over je darmen.
Wil je je food triggers ontdekken?
Ga aan de slag met mijn PDS Plan via een zelf te volgen stappenplan of met mijn begeleiding.
0 reacties