De laatste tijd bracht ik regelmatig een romanesco mee van de supermarkt. Ik had heel wat ideetjes in mijn hoofd die ik wilde uitproberen zoals een romige pesto. Zo gedacht, zo gedaan.
Romanesco met spaghetti en iets zouts en knapperigs en je krijgt dit heerlijk gerecht: volkoren spaghetti met romanesco pesto en krokant ontbijtspek.
Van één romanesco maak je een hele grote hoeveelheid pesto. Gebruik eenvierde romanesco en vries de overschot in (tip: in roosjes snijden en kort blancheren alvorens in te vriezen) of maak er romanscosoep van. Je kan ook wat meer roosjes koken en die als extraatje toevoegen aan deze maaltijd.
Ingrediënten
Romanesco pesto:
– 1/4 romanesco
– 50 ml olijfolie
– 20g parmezaanse kaas
– handje verse basilicum
– zwarte peper van de molen
Maaltijd:
– 75 à 100g ongekookte volkoren spaghetti, per persoon
– 2 plakjes mager ontbijtspek, per persoon
Bereiding
Romanesco pesto:
1. Snij de romanesco in roosjes. Kook tot ze beetgaar zijn. Laat nadien afkoelen.
2. Doe de romanesco roosjes in een blender. Voeg hieraan olijfolie, parmezaanse kaas, basilicum en peper toe. Blendt tot een glad geheel.
Maaltijd:
1. Kook de volkoren spaghetti gaar. Giet af en spoel even na met koud water.
2. Ondertussen dat de spaghetti kookt, bak je het ontbijtspek krokant. Leg nadien op een stukje keukenpapier (om het overtollige vet te absorberen). Snij/knip in stukjes.
3. Meng 2 à 3 el romanesco pesto onder de spaghetti.
4. Voeg de stukjes ontbijtspek toe.
5. Werk af met een beetje parmezaanse kaas.
Bewaartip: De romanesco pesto is in een afgesloten potje enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Tip: Gebruik de overschot van de romanesco pesto als smaakmaker in sauzen of als spead bij boterhammen of belegde broodjes.
Heb jij al eens pesto gemaakt van romanesco?
0 reacties