5 tips tegen vermoeidheid bij PDS

2 okt 2023 | PDS

Ben je ook zo moe? Vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht bij het prikkelbare darm syndroom.

Vermoeidheid bij PDS

Waarom je dat net ervaart, is niet duidelijk. Daar zijn te weinig onderzoeken naar gedaan, maar er kunnen wel enkele oorzaken zijn zoals:
– verstoorde hersen-darm connectie
– leefstijlfactoren: te weinig slaap, onvoldoende beweging,…
– voeding: voedingstriggers blijven eten, alcohol, slecht samengestelde maaltijden, veel suiker,…
– vitaminetekorten
– stress
– …

5 tips om de vermoeidheid bij PDS te verminderen

1) Vermijd je voedingstriggers.

Probeer zoveel mogelijk je voedingstriggers te vermijden of beperken. Als je dagelijks je darmen blijft prikkelen, kan je hierdoor ook vermoeid raken.

Als je je food triggers nog niet kent, kan dit ook veel stress geven, wat (meer) vermoeidheid kan veroorzaken. Ontdek wat je persoonlijke voedingstriggers zijn zodat je deze kan mijden en terug meer rust kan ervaren.

2) Optimaliseer je slaappatroon.

Een goede nachtrust is zo belangrijk. Je slaap beïnvloedt de interne klok van je lichaam die effect heeft op je energieniveau, hormonen en spijsvertering.

Ga op een vast tijdstip slapen en sta op rond eenzelfde moment. Zorg dat je ’s nacht zo’n 7 à 9 uur slaapt.

3) Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Je kan je moe voelen door een onstabiele bloedsuikerspiegel. Als je veel suikerpieken hebt, heb je ook veel suikerdippen. Die suikerdip zorgt voor een energiedip. Als je voelt dat je te weinig energie hebt, zal je meer geneigd zijn om naar suiker te grijpen. Maar te veel suiker kan weer een suikerpiek en nadien een suikerdip geven met als gevolg dat je je nog meer moe voelt. Het is dus beter om die suikerdipjes te voorkomen.

Je kan je bloedsuikerspiegel stabiel houden door regelmatig te eten, je maaltijden juist samen te stellen en suikerrijke zaken (bijv. frisdrank, koeken, snoep,…) te beperken of te vermijden.

4) Beweeg dagelijks.

Zorg dat je voldoende beweegt. Dit helpt je energieniveau verbeteren en vermindert stress. Je moet niet uren gaan sporten, maar elke dag je lichaam bewegen, is voldoende.

Kies iets wat je graag doet en wat haalbaar is. Denk aan wandelen tijdens je middagpauze, met de fiets naar het werk, zwemmen, yoga,…

5) Kom tot rust.

Ons leven is heel druk. Als je van de ene naar de andere afspraak holt, raak je mentaal en lichamelijk uitgeput. Zorg voor een goede balans op privé, werk en sociaal vlak. Plan regelmatig me-time in en zorg dat je kan ontspannen door bijvoorbeeld een hobby, yoga, meditatie,…

 Heb je hulp nodig om je persoonlijke triggers te achterhalen? Wil je graag leren hoe je je voeding en levensstijl kan aanpassen voor rustige darmen en meer energie?

Schrijf je hier in voor de cursus PDS Ontprikkeld.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *