Subtypes van PDS

11 okt 2023 | PDS

Wist je dat er 4 subgroepen van het prikkelbare darm syndroom zijn? Niet iedereen met PDS ervaart dezelfde klachten en op basis van je stoelgangstype deelt men je onder in één van de 4 subtypes.

Stoelgang bij PDS

Als je PDS hebt, heb je meestal geen normale stoelgang, maar is de consistentie veranderd. Ofwel heb je een harde stoelgang of keutels (Bristol stool chart type 1 en 2), heb je last van een platte tot zelfs waterige stoelgang (Bristol stool chart type 5 tot 7) of wisselt je stoelgang tussen constipatie en diarree.

Er kan ook een verandering in frequentie van stoelgang zijn. Er kan een versnelde darmwerking zijn met platte stoelgang (diarree) of een zeer frequente stoelgang, waarbij men dagelijks zo’n 5 à 10x of zelfs meer naar het groot toilet moet. Of er is een vertraagde darmwerking die constipatie geeft, waarbij men <3x per week ontlast of zelfs maar om de 7 à 10 dagen een keer kan gaan.

Prikkelbare darm syndroom subtypes

Er zijn 4 subtypes van PDS:
– PDS-C: constipatie-dominante vorm van PDS, waarbij je hoofdzakelijk constipatie hebt;
– PDS-D: diarree-dominante vorm van PDS, waarbij je voornamelijk diarree hebt;
– PDS-M: vorm waarbij er even vaak constipatie als diarree voorvalt;
– PDS-U: wanneer je niet onder één van de vorige 3 types valt.

Behandelopties

Er zijn verschillende behandelopties voor PDS, waarbij andere medicatie, supplementen en/of voedingsaanpassingen worden ingezet naargelang het subtype.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *