Ontbijtrepen (FODMAP arm)

23 apr 2023 | FODMAP-arme recepten

Ontbijten is belangrijk voor een vlotte stoelgang. Je zorgt best van ’s morgens al voor een vezelrijk ontbijt met bijvoorbeeld havermout en fruit.

Te weinig tijd ’s morgens? Met deze ontbijtrepen heb je een gezond, vezelrijk en vullend ontbijt voor wanneer het snel moet gaan. Ze zijn ook gemakkelijk mee te nemen on the go.

FODMAP-arme ontbijtrepen met havermout banaan amandel en bosbessne

Ontbijtrepen met havermout en bosbessen

PDS diëtiste Carolien (www.dietistecarolienvreysen.be)
Porties 8 porties

Ingrediënten
  

Repen

  • 180 g havermout
  • 50 g amandelschilfers
  • 2 el ahornsiroop
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl kaneel
  • 2 rijpe bananen

Topping

  • 45 g havervlokken
  • 25 g amandelschilfers
  • 50 g noten, zaden en/of pitten naar keuze
  • 50 ml lactosevrije melk of amandelmelk
  • 1 tl kaneel
  • 50 g bosbessen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Doe alle ingrediënten voor de repen in een blender. Blend totdat je een natte massa bekomt.
  • Giet dat mengsel in een ovenschotel of bakvorm bekleed met bakpapier. Spreid het deeg uit over de ovenschotel en druk plat.
  • Bak de repen 8 minuten.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de topping.
  • Wanneer de basis van de ontbijtrepen uit de oven gehaald wordt, doe je er de topping op en duw je deze aan met een lepel.
  • Laat de ontbijtrepen vervolgens nog 10 à 15 minuten bakken.

Meal prep tip: Je kan de ontbijtrepen tot een week bewaren in een goed afsluitbaar doosje in de koelkast.
Of vries de repen in in porties.