Lijnzaadtoastjes met gerookte zalm en veenbessen

5 dec 2023 | gezonde recepten

Deze lijnzaadtoastjes met gerookte zalm en veenbessen zijn een feestelijk hapje voor elk moment. Het hapje is niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Door het lijnzaad en de zalm is het hapje rijk aan omega 3-vetzuren.

Lijnzaad bevat ook veel vezels, wat mooi meegenomen is voor een vlotte transit. Je doet er dus zelfs goed aan om het te eten. Wel opletten dat je er niet te veel van eet (max. 2 toastjes) als je niet gewoon bent veel vezels binnen te krijgen.

Ingrediënten (10 toastjes)

Toastjes:
– 50 g gebroken lijnzaad
– 50 ml water
– snufje peper

Topping:
– 1 à 2 plakje(s) gerookte zalm
– veenbessen
– takje verse rozemarijn

Bereiding

1. Verwarm de oven voor 150°C.
2. Ondertussen doe je een beetje peper bij het gebroken lijnzaad. Voeg daarna water toe, roer goed en laat even trekken.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreidt hier op het toastjesdeeg uit. Duw of rol het uit met een deegrol (leg er een stukje bakpapier over zodat het deeg niet blijft kleven aan de deegrol).
4. Steek 10 minuten in de oven. Haal de bakplaat uit de oven. Nu kan je gemakkelijk vormpjes uit het toastjesdeeg drukken. Daarna steek je de toastjes opnieuw 15 minuten in de oven. Laat daarna afkoelen.
5. Snij de zalm in reepjes en de veenbessen in stukjes. Beleg hiermee de lijnzaadtoastjes.
6. Werk af door er een beetje rozemarijn over te snipperen.

Lijnzaadtoastjes met gerookte zalm en veenbessen

FODMAP: Lijnzaad is FODMAP-arm tot 15g, dus tot 3 toastjes.

Tip: Je zou verwachten dat veenbessen zoet zijn, maar de verse zijn dat niet. Aan de gedroogde wordt er vaak appelsap toegevoegd om ze te zoetten. Bij verse veenbessen heb je enkel een zoete smaak als de bessen al een beetje te rijp, en daardoor wat platter, zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *