Maak je goede voornemens waar

4 jan 2024 | levensstijl

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Het is elke dag een goede moment om ergens werk van te maken, maar de start van een nieuw jaar geeft toch wel dat gevoel van een reset en een nieuwe start.

Maak doelen van je goede voornemens

Als je goede voornemens hebt, is het wel belangrijk om er doelen van te maken. Dan weet je waar naar toe te werken en blijf je er voor gaan, ook wanneer de motivatie verdwijnt.

Zorg er voor dat het een realistisch doel is en dat je de lat niet meteen te hoog legt. We zien het meestal meteen heel groots en zetten ons dan eigenlijk op om te falen. Als het dan niet meteen lukt, dan geven we snel op.

Zet concrete, realistische doelen

De voornemens die ik het meest hoor, zijn gezonder eten en meer sporten. Goed, maar dat zegt niet veel over wat je wil bereiken. Het is niet concreet genoeg.

Wat is dat gezonder eten voor jou? Wat houdt dat in? Is dat bijvoorbeeld meer groenten eten, minder snoepen of meer zelf koken ipv afhaal?

Als je meer wil sporten, wat wil je doen (wandelen of een sport)? Hoevaak zou je willen sporten? Ga je dat alleen doen of zoek je een sport buddy?

Zodra je eenmaal duidelijk hebt wat je wil veranderen, leggen de meeste mensen de lat meteen heel hoog. Daardoor zet je je zelf op om te falen. Als het dan een paar keer niet lukt of het gaat niet zo vlot als gehoopt, dan geef je op. Niemand voelt zich graag gefaald. Het is veel beter om een realistisch doel te zetten. Leg je lat daarom iets lager, wat het haalbaar maakt.

Voorbeeld: meer sporten

Ik hoor vaak “Ik wil 3 keer in de week sporten”. Dat is een mooi doel, maar onrealistisch als je nu (nog) niet sport. Je hebt misschien het gevoel dat 1x in de week sporten niet veel zal af doen. Klopt, niet zoveel als 3x, maar als je al 1x in de week sport, is dat een goed begin.

Ik geef meestal als tip om iets realistisch en haalbaar voor jou en je planning te kiezen.

Voor sporten is dat 1 à 2x per week sporten. Als je toch tijd of zin hebt, kan je gerust een keer meer sporten. Hoe je daar naar kijkt, bepaalt heel veel. Want als je als doel 3x per week sporten zet en dat lukt niet of de ene week sport je 1x, de andere week 2x,… Je hebt die 3x als doel gezet en je haalt dat meer niet dan wel. Dat is geen leuk gevoel. Dan ga je denken “Zie je wel, dat lukt je toch niet”.
Terwijl als je het omdraait en even uitgaat van wat al een succes zou zijn. Stel dat je graag 2x per week wil sporten en 1x sporten moet zeker lukken. Dan kan je als doel stellen dat je zeker 1x per week sport en dat elke extra sportsessie mooi is meegenomen. Je zal merken dat je gemakkelijk wekelijks een keer kan sporten. Dat voelt misschien zelf te gemakkelijk aan. Je zal regelmatig ook een tweede keer sporten. Dat voelt aan als een win, want dat is een extra en dat gaat je motiveren. Niets houdt je daarna tegen om als volgende doel te stellen om wekelijks 2x te sporten.

In plaats van wat zou super zijn (bijv. 3x per week sporten), denk eens na wat voor jou al een succes zou zijn (bijv. 1 à 2x per week sporten)?

Hoe je goede voornemens echt waarmaken?

Het succes van een voornemen omzetten in een goede gewoonte zit hem in de gemakkelijkheid van een kleine stap zetten die niet zoveel moeite kost, voelen dat dat goed loopt en dan opbouwen. Zo ga je de lat ook verlagen. 

Een gewoonte creëren

We starten onze voornemens met veel motivatie, maar die neemt af. Een gewoonte creëren duurt maar liefst 3 maanden.

Als je ergens een gewoonte van wil maken, moet je daar in het begin 3 weken mee bezig zijn vooraleer dat vlot gaat en in je routine begint te raken en het is pas na 3 maanden dat het een gewoonte is. Dat vraagt dus tijd.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *