Volg:

Granola (FODMAP-arm)

Deze FODMAP-arme granola is een ideale vervanger voor de ontbijtgranen, muesli en granola’s uit de supermarkt die je niet meer mag eten tijdens het laag FODMAP dieet.

Deze granola is op basis van havervlokken, amandelen en hazelnoten en is gezoet met ahoornsiroop. Persoonlijk vind ik dat ahoornsiroop, ook wel esdoornsiroop of maple syrup genoemd, van alle siropen zorgt voor de zoetste smaak.

Ingrediënten (200 g granola):
– 150 g havermout
– 25 g amandelschilfers
– 25 g hazelnoten
– 2 el ahoornsiroop/esdoornsiroop/maple syrup

Bereiding:
1. Verwarm een oven voor op 180°C.
2. Doe de havervlokken, amandelschilfers en hazelnoten in een kom. Voeg esdoornsiroop toe en meng.
3. Neem bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Spreidt de granola hierop uit.
4. Bak de granola in de oven gedurende 10 minuten tot deze goudbruin en krokant is.
5. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola afkoelen. Bewaar nadien in een afsluitbare pot.

FODMAP-portie: De ideale portiegrootte is 40 g granola. Het is aangeraden niet meer dan 50 g van deze granola te eten omdat een grotere portie niet meer FODMAP-arm is.

Deel op social media
Vorige recept Volgende recept

2 Reacties

 • Reply Mirjam

  Hallo, jij geeft aan dat de ideale portie 40 gram is. Dat betekent dat 1 keer ‘bakken’ 5 porties oplevert. Dat betekent 30 gram havermout per portie. In mijn app staat dat ik maximaal 23 gram mag. Dat komt overeen met een portie van 30 gram in totaal. Waardoor ontstaat dat verschil tussen jou en de app (fodmap food guide)?

  26 maart 2019 at 21:03
  • Reply Carolien

   Dag Mirjam,
   Havermout is beperkt tot 52g (zie Monash), in combinatie met andere zaken, dient de toegelaten portie granola beperkt te worden.
   Niet alle granola’s zijn hetzelfde samengesteld. Ik heb het FODMAP-gehalte bepaalt op basis van mijn samenstelling van granola. Hoe meer extraatjes er in een granola zitten, hoe kleiner de toegelaten portie zal zijn.

   28 maart 2019 at 15:31

  Schrijf een reactie