Volg:

Tussendoortjes: verplicht of optioneel?

Je hoort vaak dat we minstens zesmaal per dag moeten eten en dat we onze hoofdmaaltijden best afwisselen met een tussendoortje. Hierdoor zouden we minder grote maaltijden eten en blijft ons verzadigingsgevoel langer aanwezig. Maar is dat wel zo?

Jouw keuze
Het korte antwoord is: nee, tussendoortjes zijn zeker niet verplicht. Ze helpen wanneer je een klein hongertje krijgt tussen je maaltijden door. Maar eet je nooit tussendoortjes, dan moet je daar nu ook niet mee beginnen.

Tussendoortjes zijn enkel nodig om de tijd tussen je hoofdmaaltijden te overbruggen wanneer je daar nood aan hebt. Je knorrende maag zal je zeker en vast vertellen wanneer het tijd is voor een snack.

Maar laten we vooral niet beginnen met tussendoortjes omdat het ‘zo hoort’. Deal?

Gezonde tussendoortjes
Een tussendoortje is eigenlijk een kleine maaltijd die de tijd tussen je hoofdmaaltijden overbrugt. Tegenwoordig zijn deze snackmomenten soms gelijk aan volwaardige maaltijden. En dat is niet de bedoeling.

Als richtlijn geef ik 100 à 150 kcal per snack mee. Daar zit je met de koeken van tegenwoordig al snel boven. Voel aan wanneer je genoeg hebt en gebruik dat als jouw leidraad, niet de portie waarin de koeken verpakt worden. Het is ook niet zo gezond om telkens een koek te eten als tussendoortje. Vergeet ook de gezondere opties niet zoals een stuk fruit of een potje yoghurt of beide.

Mijn suggesties
Heb je moeite met het vinden van afwisselende, gezonde snacks? Dan kom ik je graag redden met de volgende ideeën:
– Ga eens voor een fruitsalade voor een bom aan smaken.
– Bevroren druiven of bosbessen zijn de snoepjes van de natuur.
– Maak zelf je bananenijs door een bevroren banaan te mixen.
– Yoghurt is niet voor niets een publieksfavoriet.
– Een gekookt ei is lekker en ook nog eens een bom aan eiwittten.
– Rijstwafels kan je beleggen met jouw favoriete topping.…

Zoals je ziet, zijn er ontelbaar veel snacks die jou kunnen helpen bij het hanteren van een evenwichtig voedingspatroon. Afwisseling is ook hier key en onthoud dat tussendoortjes niet verplicht zijn voor een gezonde eetstijl.

Voor meer ideeën en recepten kan je hier terecht. Vergeet zeker jouw creaties niet te delen op Instagram. Je krijgt extra punten als je me tagt 😉

Deel op social media
Vorige recept Volgende recept

Geen reacties

Schrijf een reactie