FODMAPs en PDS

18 feb 2023 | FODMAP

FODMAP heb je vast al in dezelfde zin als het prikkelbare darm syndroom (PDS) horen vallen. Het FODMAP dieet is een dieet dat ontwikkeld werd om de symptomen van het prikkelbare darm syndroom te verminderen.

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. FODMAPs zijn koolhydraten en vind je in heel wat voedingsmiddelen (brood, ui, zuivel, appels, honing,…) terug.

De meeste mensen ervaren geen ongemakken van FODMAPs, maar bij de meerderheid van de mensen met PDS veroorzaken ze darmklachten. Dit komt doordat FODMAPs niet of slecht worden opgenomen in de dunne darm. Ze trekken daardoor vocht aan, waardoor je diarree, een plattere stoelgang of opgeblazen gevoel kan ervaren. In de dikke darm worden FODMAPs door de aanwezig darmbacteriën als voedselbron gebruikt. Dat zorgt voor gasvorming met buikpijn, uitgezette buik of winderigheid als gevolg.

 

Het FODMAP dieet is geen levenslang dieet. Het is een onderzoeksdieet waarbij je de hoeveelheid FODMAPs beperkt om nadien uit te zoeken op welke FODMAPs je reageert.

Meer weten? Bekijk dan de Instagram live die ik deed over het dieet.