Volg:

PDS & FODMAP info

Prikkelbare darm syndroom
Het prikkelbare darm syndroom (PDS) wordt ook wel een prikkelbare darm of een spastisch colon genoemd. Als je prikkelbare darmsyndroom hebt, heb je vage klachten: diarree, constipatie, opgeblazen gevoel, winderigheid,… Lastige klachten die helaas ook nadelig zijn voor je sociale leven, want je weet nooit wanneer je darmen zullen opspelen.

Het is belangrijk dat je er niet zelf van uit gaat dat je prikkelbare darmsyndroom hebt. Je gaat best langs bij je huisarts. Zodat die, al dan niet met verder onderzoek, kan uitsluiten dat je een darmziekte hebt. Bij mensen met een prikkelbare darm is er niets mis met de darmen, maar de werking ervan is verstoord. Er is geen duidelijke oorzaak (geen ontsteking, gezwel of afwijkende bloedwaarden) hiervoor. Meestal gaat het om een verstoorde spieractiviteit in de darmen, een verhoogde gevoeligheid voor prikkels of een verstoorde spijsvertering.

Doordat er niets te vinden is en er geen medische oorzaak is, lijkt het alsof er niets is. Toch zijn de klachten echt. En je bent niet alleen. Er wordt geschat dat zelfs 1 op 5 mensen last heeft van PDS-klachten. Omdat de klachten zo vaag zijn, gaat niet iedereen er voor naar de dokter en is dan ook niet iedereen gediagnosticeerd.

Gelukkig kan je met voeding je darmen tot rust brengen. Het laag FODMAP dieet is op dit moment de best bewezen methode om buikklachten bij prikkelbare darmsyndroom te verminderen.


FODMAP

FODMAP heb je vast al in dezelfde zin als prikkelbare darmsyndroom (PDS) horen vallen. FODMAPs, oftewel Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen, kunnen namelijk buikklachten veroorzaken. FODMAPs zijn koolhydraten en vind je in heel wat dagelijkse voedingsmiddelen terug. Ze worden slecht opgenomen in de dunne darm en gaan dan in het spijsverteringsstelsel verder naar de dikke darm. Doordat de FODMAPs niet worden opgenomen, trekken ze vocht aan waardoor de darmen uitzetten. In de dikke darm zijn er bacteriën aanwezig die deze FODMAPs als voedselbron gebruiken en ze vergisten. Dit kan een opgezette buik, pijn en/of een veranderde stoelgang als gevolg hebben.

FODMAPs zijn niet slecht. Ze worden gewoon niet door iedereen goed verdragen. Heb je de diagnose prikkelbare darm gekregen, dan kan je door het laag FODMAP dieet te volgen de kans op buikklachten verkleinen. Tijdens het dieet, onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtiste, te volgen, ontdek je op welke van de FODMAPs je reageert en welke je zonder problemen kan eten.