Volg:

Is donker brood altijd de juiste keuze?

De 3 grote voedingsgroepen komen in een ideaal scenario terug in elke maaltijd. Dat zijn koolhydraten (dat lees je goed), eiwitten en vetten. In de huidige dieetcultuur wordt vaak geadviseerd om die koolhydraten te beperken tot een minimum. Ik ben het daar niet mee eens. Moet je daarom altijd kiezen voor de klassieke witte boterham?

Vezelrijk vs. suikerrijk
Je wisselt het best af tussen de verschillende broodsoorten. Mijn favorieten zijn toch wel de vezelrijke versies. Dat zijn bijvoorbeeld:
– volkoren brood
– volkoren speltbrood
– roggebrood
– …

Doordat vezelrijk brood per definitie meer vezels bevat, geeft het je meteen ook langer een verzadigd gevoel en een vlotte stoelgang. Een win-winsituatie, als je het mij vraagt!

Af en toe een pistolet of sandwich mag zeker, maar ik raad je aan om niet elke dag te kiezen voor deze optie. De korte samenvatting is dat er minder vezels en meer vet en suiker aanwezig zijn in deze lekkernijen.

Maar… opgelet, bruin brood is niet altijd een garantie voor meer vezels en minder suiker. Wablieft? Ik leg het je graag even uit.

Bruin brood ontleed
De voedingsindustrie speelt namelijk af en toe een beetje vals. Brood wordt soms ‘gebruind’ door middel van geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker om het marketingsgewijs op de hoogste (brood)plank te leggen.

Ik geef je graag enkele tips om ervoor te zorgen dat je bewust de juiste keuze kan maken.

1. Ga voor de klassiekers
Zoals bij alles in het leven, hou je het hier ook best simpel. Wanneer de namen te moeilijk zijn om uit te spreken of meer dan vier woorden bevatten, is het waarschijnlijk een marketingstunt.

2. Bekijk de textuur
Heeft het brood een vlakke textuur, dan werd het waarschijnlijk gekleurd. Een groffe structuur geeft meestal aan dat het vezelrijk brood is.

Voor jou uitgeprobeerd

Soms heb je gewoon nood aan een klassieke boterham met choco en dat is helemaal oké. Daarnaast zijn er nog zoveel mogelijkheden.

Als je wat meer afwisseling zoekt, kan ik je misschien helpen met de volgende suggesties:
– boterham met ricotta en confituur
– toast met pindakaas en schijfjes banaan
– boterham met verse (kruiden)kaas en een plakje gerookte zalm
– toast met avocado, zwarte peper en een snufje zeezout
– …

Als er iets is dat je van dit artikel onthoudt, laat het dan zijn dat vezelrijk brood de beste optie is. Gun jezelf af en toe ook een pistoletje, maar kijk wat voor jou de beste optie is voor dat moment: iets lekkers op zondag of een vullend ontbijt voor een drukke werkdag. En laat je niet misleiden door bruin brood, want dat is niet altijd vezelrijk.

Voor meer originele recepten kan je altijd hier terecht. Neem gerust een kijkje op mijn blog en deel jouw creatie op je social media. Vergeet je me niet te taggen?

Deel op social media
Volgende recept

Geen reacties

Schrijf een reactie